Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου Ισραήλ, Λίβανος – Τεράστια επιχείρηση σε εξέλιξη

 


Με συνεχείς προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για την αποθήκευση όπλων, συνεχίζεται η μεγάλη και άκρως αιματηρή επιχείρηση των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων (IDF).

Πάνω από 270 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και 700 τραυματίστηκαν, με το λουτρό αίματος να οδηγεί τις δύο πλευρές στο χείλος του ολοκληρωτικού πολέμου.

Όπως μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας (NNA) «τα αεροπλάνα του εχθρού εξαπέλυσαν πάνω από 80 αεροπορικά πλήγματα σε μισή ώρα», στοχεύοντας κατά κύριο λόγο την περιοχή Ναμπατίγια, αλλά και την Κοιλάδα Μπεκάα, βαθιά μέσα στον Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το μήνυμα στους κατοίκους από τις IDF

Κάτοικοι του Λιβάνου έλαβαν μήνυμα από τις ισραηλινές δυνάμεις, που ανέφερε: «Εάν είστε σε κτίριο που έχει όπλα της Χεζμπολάχ, μείνετε μακρά έως ότου υπάρξει νεότερη ενημέρωση». Ωστόσο όπως έγινε σαφές, ο ισραηλινός στρατός δεν περίμενε για καμία εκκένωση. Βομβάρδισε ανελέητα μετατρέποντας τον Λίβανο σε…Γάζα.

Επλήγησαν πάνω από 150 στόχοι – Σειρήνες και στο Ισραήλ

Στην επίσημη ανακοίνωσή τους οι IDF αναφέρουν ότι έπληξαν πάνω από 150 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Δεκάδες μαχητικά έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, η οποία αποφασίστηκε σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ύστερα από αποδείξεις ότι η Χεζμπολάχ ετοίμαζε μεγάλη επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ. Να θυμίσουμε ότι προ ημερών ο ισραηλινός στρατός είχε επίσης υποστηρίξει ότι η λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση, που στηρίζεται από το Ιράν, ετοίμαζε μία «νέα 7η Οκτωβρίου» στη Γαλιλαία. 

Σειρήνες ηχούν αυτή την ώρα σε μία σειρά από κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς υπάρχει υποψία για επιθέσεις με drones.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ψάχνουν για προδότες

Την ίδια ώρα το επίλεκτο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) στο Ιράν έδωσε εντολή σε όλα τα μέλη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κάθε είδους συσκευές επικοινωνίας μετά την ανατίναξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τους Times of Israel μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε εξέλιξη από τους Φρουρούς της Επανάστασης για να επιθεωρήσουν όλες τις συσκευές, όχι μόνο τον εξοπλισμό επικοινωνίας. Οι περισσότερες είτε ήταν κατασκευασμένες στο Ιράν είτε εισήχθησαν από την Κίνα και τη Ρωσία.

Το Ιράν ανησυχεί για τη διείσδυση Ισραηλινών πρακτόρων, συμπεριλαμβανομένων Ιρανών στο μισθολόγιο του Ισραήλ, και έχει ήδη ξεκινήσει διεξοδική έρευνα του προσωπικού, με στόχο μεσαία και υψηλόβαθμα μέλη του IRGC, αποκάλυψε αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα

Για σχεδόν ένα χρόνο το Ισραήλ είναι σε αμυντικό πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο. Από τις 8 Οκτωβρίου το μοτίβο είναι γνωστό. Οι άμαχοι και στις δύο πλευρές των συνόρων τράπηκαν σε φυγή. Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει πυραύλους, ρουκέτες και drones. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) απαντούν με αεροπορικές επιδρομές.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, μετά και την εξόντωση κορυφαίων στελεχών της οργάνωσης, αλλά και την επίδειξη δύναμης με τις εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων, η κατάσταση είχε κλιμακωθεί επικίνδυνα. Το σημερινό λουτρό αίματος οδήγησε τα πράγματα στα άκρα. Κανείς δεν αποκλείει πια με χερσαία εισβολή στον Λίβανο από το Ισραήλ, που έχει ξεκάθαρα μετατοπίσει το ενδιαφέρον του από τη Γάζα στον βορρά.

Ήδη οι αεροπορικές επιδρομές φτάνουν πολύ βαθύτερα στον Λίβανο και δεν περιορίζονται στα σύνορα. Η Χεζμπολάχ, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε αταξία μετά τις πιο πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ, άργησε να απαντήσει. Αλλά νωρίς το πρωί της 22ας Σεπτεμβρίου εκτόξευσε 115 ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ.

Να σημειωθεί δε ότι καμία πλευρά δεν έχει επιστρατεύσει την πλήρη ισχύ πυρός της. Από την πλευρά της Χεζμπολάχ, αυτό θα σήμαινε εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς προς βασικές πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες στο κεντρικό Ισραήλ, και πολλαπλές χερσαίες εισβολές στο ισραηλινό έδαφος.

Για το Ισραήλ θα περιελάμβανε μια πολύ ευρύτερη εκστρατεία βομβαρδισμού κατά του δικτύου της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών. Στόχος είναι να καταστρέψει τις αστικές υποδομές και να στρέψει τον πληθυσμό του Λιβάνου εναντίον της οργάνωσης. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει ήδη μια χερσαία επίθεση που θα περιλαμβάνει την κατάληψη μιας ουδέτερης ζώνης που αποτελείται από μερικά μίλια εδάφους βόρεια των συνόρων.

Ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θέσεις στους κόλπους του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου. Κάποιοι προτρέπουν για πολύ ταχύτερη κλιμάκωση, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το χάος στις τάξεις της Χεζμπολάχ για να καταστρέψει ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων της και να καταλάβει εδάφη. Οι πιο προσεκτικοί στρατηγοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, τάσσονται υπέρ πιο σταδιακών βημάτων, που θα δώσουν στη Χεζμπολάχ χώρο να επανεξετάσει τη θέση της και να υποχωρήσει.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου  έχει υποσχεθεί να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους. «Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι και οι πράξεις μας μιλούν από μόνες τους», επιμένει. Και αυτός έχει τον τελευταίο λόγο.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου