Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Σε ποιον πρέπει ν’ ανάψει «κερί» ο Σολτς στο Βρανδεμβούργο

 


Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μπορεί  να αναπνεύσει με ανακούφιση και να προσπαθήσει πλέον να φτάσει πολιτικά επιζών, ως τις ομοσπονδιακές εκλογές σε ένα χρόνο.

Το κόμμα του-το SPD- κατόρθωσε έστω και οριακά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο του Βραδενβούργου με 30,9%, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πρωτιά στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. To AfD ήρθε δεύτερο με ποσοστό κοντά στο 30% και αυτό δεν είναι βέβαια διόλου ευκαταφρόνητο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατόρθωσαν την πρωτιά τους –που διατηρούσαν είχαν άλλωστε στο ιστορικό τους προπύργιο εδώ και 34 χρόνια, από την ενοποίηση της Γερμανίας- για δύο λόγους:

Πρώτον χάρη στη μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές, που έδειξαν τη θέλησή τους να ορθώσουν δημοκρατικό τείχος στην άκρα δεξιά. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο- έφτασε το 74% που είναι υψηλό όλων των εποχών και 13 ποσοστιαίες μονάδες από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Ο παράγων Βόιντκε

Ο δεύτερος παράγοντας στον οποίο ο Σολτς πρέπει να ανάβει ένα κερί κάθε ημέρα, είναι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Βραδενβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο 62χρονος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: ή κερδίζουμε ή παραιτούμαι. Αυτό προφανώς έπεισε πολλούς ψηφοφόρους.

Ο Βόιντκε κατηγορήθηκε βέβαια από διάφορες πλευρές , ακόμη και για εκβιασμό των ψηφοφόρων, αλλά και για «στάση τζογαδόρου, που δεν έχει θέση στην πολιτική». Οι αντίπαλοί του στο Πότσνταμ  έκαναν λόγο  για «εκλογική εκστρατεία καζίνο» .  Αλλά ,όπως γράφει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung «αν οι εκλογές στο Βραδενβούργο έδωσαν νικητή, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε. Χάρη σε αυτόν και μόνο σε αυτόν οι Σοσιαλδημοκράτες ξέχασαν την καταστροφική τους απόδοση στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου καθώς και τα καταστροφικά αποτελέσματα στις πολιτειακές εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία».

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί μάλιστα ότι ο λόγος που κέρδισε ο Βόιντκε είναι γιατί «κράτησε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση γενικά και από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ειδικότερα, για τον οποίο έχει χαθεί γιατί κάθε εμπιστοσύνη εδώ και καιρό».

Η στρατηγική του Βόιντκε αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη. Ακόμη και Χριστιανοδημοκράτες (όπως ο πρωθυπουργός της Σαξονίας  Μίκαλε Κρέτσμερ ή η πρώην πρόεδρος της Bundestag Ρίτα Σίσμουθ  είχαν καλέσει προεκλογικά να ψηφιστεί ο Βόιντκε .

« Το SPD βασίστηκε πλήρως στην επίδραση που είναι επίσης γνωστή από τις προηγούμενες πολιτειακές εκλογές: ότι οι υποστηρικτές των δημοκρατικών κομμάτων συσπειρώνονται τελικά πίσω από την πιο πολλά υποσχόμενη δύναμη, μόνο και μόνο για να αποτρέψουν το AfD από το να θριαμβεύσει», γράφει η Die Zeit.

To AfD λεηλάτησε την κεντροδεξιά

Η ακροδεξιά ΑfD που ήρθε δεύτερη με 29,2%, δεν πέτυχε το στόχο της να στείλει  τον Βόιντκε «στη σύνταξη», όπως είχε δηλώσει ο ηγέτης του κόμματος Τίνο Κρουπάλλα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το AfD εστίασε στο ζήτημα της μετανάστευσης και υποκίνησε το μίσος εναντίον των αιτούντων άσυλο μετά την ύποπτη επίθεση ισλαμιστών στο Σόλινγκεν

Εστιάζοντας στο θέμα της μετανάστευσης, η AfD φαίνεται ότι λεηλάτησε τους ψηφοφόρους του Χριστιανοδημοκρατικού CDU, που είχε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του στο Βραδενβούργο με 12,2% Ο επικεφαλής του CDU στο κρατίδιο, Γιαν Ρέντμαν μίλησε για μια «πικρή βραδιά».

Η εκλογική βραδιά έληξε με καταστροφή για τους Πράσινους. Μετά από 10,8% στις εκλογές του 2019, έπεσαν στο 4,1%.  Καταστροφικά έκλεισε και η εκλογική βραδιά για την αριστερά. Μέχρι πριν από πέντε χρόνια ήταν ακόμη κυβερνητικός εταίρος του SPD – τώρα υποχώρησε στο 3%, μένοντας εκτός βουλής. Ο κορυφαίος υποψήφιος του Die Linke, Σεμπάστιαν Γουόλτερ βλέπει έναν ξεκάθαρο λόγο για την έξοδο από το κοινοβούλιο της πολιτείας: «Μας τεμάχισε το SPD».

Ο ρόλος του πολέμου

Στους νικητές των εκλογών είναι αναμφίβολα και η Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), αφού έλαβε μέρος για πρώτη φορά στο Βρανδεμβούργο και αναδείχτηκε  τρίτη δύναμη με ποσοστό 13,5%. Η Σάρα Βάγκενκνεχτ επιβεβαιώθηκε ως μια νέα πολιτική παίκτρια: σχεδόν απαραίτητη στην πολιτική αναδιοργάνωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία και ίσως η ιδιοκτήτρια ενός πιο ευέλικτου και χρησιμοποιήσιμου κόμματος, σε σύγκριση με την AfD.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο βασικός λόγος της ανόδου της BSW ήταν ότι τάχθηκε υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία. « Η  BSW θέλει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση στο Βραδενβούργο μόνο εάν στείλει ένα σαφές μήνυμα για ειρήνη στον πόλεμο της Ουκρανίας», γράφει η Tagesschau.

Η Γερμανία είναι άλλωστε ένας βέβαιος χαμένος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, καθώς έχασε το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που στοιχίζει πολύ στην οικονομία της, που βρίσκεται σε τεχνητή ύφεση.

Για πολλούς Γερμανούς, ο «ένοχος χωρίς δίκη», μέχρι σήμερα, είναι ο  Σολτς. Εξελέγη τυχαία το 2021 και ως εκ τούτου αποκαλύφθηκε «ακατάλληλος» αλλά και «άτυχος». για να συμμαζέψει το χαοτικό «λυκόφως» που άφησε πίσω της η Άνγκελα Μέρκελ». Δεν προκαλεί έκπληξη αν ο Σολτς θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος καγκελάριος στη μεταπολεμική Γερμανία.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου