Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Τουλάχιστον 11 αρχαία κανό εντοπίστηκαν σε κρύπτη μέσα σε λίμνη – Οι επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχει ένα βυθισμένο χωριό

 


Οι ιστορικοί του Ουισκόνσιν ανακοίνωσαν πρόσφατα την ανακάλυψη τουλάχιστον 11 αρχαίων κανό σε μια λίμνη της πολιτείας Μπάντζερ – συμπεριλαμβανομένου ενός σκάφους που χρονολογείται από το 2500 π.Χ.

Τα κανό εντοπίστηκαν σε κρύπτη στη λίμνη, και δεν πρόκειται να απομακρυνθούν όλα λόγω ευθραυστότητας. Η ανακάλυψη ρίχνει φως στην αλιεία, το εμπόριο και τις πρακτικές των αρχαίων ιθαγενών πληθυσμών στην περιοχή.

Λόγω ευθρασυστότητας, δεν πρόκειται να μετακινηθούν όλα τα κανό
Λόγω ευθραυστότητας, δεν πρόκειται να μετακινηθούν όλα τα κανό

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν σε δελτίο Τύπου από την Ιστορική Εταιρεία του Ουισκόνσιν στις 23 Μαΐου. Τα κανό βρέθηκαν στη λίμνη Μεντότα, η οποία βρίσκεται έξω από το Μάντισον.

Η Ιστορική Εταιρεία του Ουισκόνσιν εξήγησε ότι δύο αρχαία κανό βρέθηκαν σε μια κρύπτη στη λίμνη το 2021 και το 2022. Από τότε, οι ιστορικοί έχουν ανακαλύψει τουλάχιστον άλλα 11 αρχαία κανό, κατά μήκος της αρχαίας ακτής που βυθίστηκε με τον καιρό, όπως πιστεύουν.

Σε μια συνέντευξη με το Fox News Digital την Τετάρτη, η Αρχαιολόγος από την Ιστορική Εταιρεία του Ουισκόνσιν, Δρ. Amy Rosebrough, εξήγησε τη σημασία της ανακάλυψης.

Στοιχεία για τους αυτόχθονες – Υπάρχει αρχαίο χωριό κρυμμένο;

“Οι αυτόχθονες λαοί του Ουισκόνσιν και των ευρύτερων Ηνωμένων Πολιτειών ψάρευαν, ταξίδευαν και εμπορευόντουσαν εκτενώς σε εσωτερικές λίμνες και ρυάκια και μέχρι τώρα δεν είχαμε δει καθαρά τα κανό που χρησιμοποιούνται στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών”, εξήγησε.

“Για να το θέσω με σύγχρονους όρους, είναι σαν να προσπαθείς να καταλάβεις τη ζωή σε ένα μέρος, για το οποίο δεν ξέρεις τίποτα. Τα κανό επέτρεπαν στους ανθρώπους να ψαρεύουν σε βαθύτερες λίμνες, να μεταφέρουν αγαθά για εκατοντάδες μίλια και να ταξιδεύουν σε μακρινά μέρη”.

Η Rosebrough πρόσθεσε ότι πιστεύουν ότι ένα αρχαίο χωριό βρίσκεται κάτω από τα νερά, αν και δεν έχει ακόμα βρεθεί. Δύτες έχουν βρει στο νερό πέτρινα εργαλεία, και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η λίμνη είναι γεμάτη με άλλα κρυμμένα μέρη.

“Ωστόσο, η λίμνη Μεντότα είναι δύσκολη λίμνη για να εργαστείς”, παραδέχθηκε η Rosebrough . “Υπάρχει ένα περιορισμένο παράθυρο ορατότητας για τις αποστολές κατάδυσης και εξερευνούμε μη καταστρεπτικές τεχνικές τηλεπισκόπησης που ενδέχεται να βοηθήσουν αυτό το καλοκαίρι”.

“Ακόμα και χωρίς να βρεθεί το χωριό, η ανακάλυψη αυτών των κανό και των εργαλείων που βρέθηκαν στο πρώτο κανό , λίθινα εργαλεία που έχουν δουλευτεί από τον άνθρωπο και λέγονται πυροσκόπτες, μας θυμίζει ότι οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται δίπλα στη λίμνη εδώ και χιλιάδες χρόνια”.

Της ίδιας εποχής με το Stonehenge

Η χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε ότι το παλαιότερο κανό χρονολογείται από το 2500 π.Χ., πράγμα που σημαίνει ότι κατασκευάστηκε την εποχή που κατασκευάστηκε το Στόουνχεντζ. Το κανό κατασκευάστηκε πάνω από 1.700 χρόνια πριν την εγκατάσταση της Αρχαίας Ρώμης και 2.500 χρόνια πριν τη γέννηση του Ιησού Χριστού.

Όλα τα κανό διέφεραν σε ηλικία, με το νεότερο να χρονολογείται από το 1250 μ.Χ.. Ο αρχαιολόγος εξήγησε ότι τα κανό “ενδέχεται να έχουν αποθηκευτεί σκόπιμα στο νερό κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, μια τυπική πρακτική για να διατηρούνται τα κανό ασφαλή από το πάγωμα και τη στρέβλωση”.

“Είτε αυτή η πρακτική της αποθήκευσης κανό για το χειμώνα πραγματοποιήθηκε περίπου στο ίδιο σημείο για γενιές — ίσως λόγω μιας περιοχής διαβίωσης κοντά — ή απλά βλέπουμε ένα παράθυρο σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή η οποία μπορεί να εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής”, περιέγραψε.

Η Rosebourgh  πρόσθεσε ότι, αν και η Λίμνη Μέντοτα των Μεγάλων Λιμνών, η νότια κεντρική λίμνη Ουισκόνσιν είναι μικρή αλλά ισχυρή όσον αφορά τις αρχαιολογικές δυνατότητες.

“Οι Μεγάλες Λίμνες συχνά λαμβάνουν περισσότερη χρηματοδότηση για την ενάλια αρχαιολογία αλλά τα μικρότερα υδάτινα σώματα όπως η Λίμνη Μεντότα έχουν τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες και ιστορίες να μας πουν για τους ανθρώπους που ζούσαν εδώ πριν από εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια”, είπε. “Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τα Αυτόχθονα Έθνη στο Ουισκόνσιν για να ανακαλύψουμε ό,τι μπορούμε για το Tee Waksikhominak και να μοιραστούμε αυτές τις ιστορίες τώρα και στο μέλλον στο νέο Κέντρο Ιστορίας του Ουισκόνσιν που θα ανοίξει στις αρχές του 2027.”

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου