Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Βρετανία: Η πρώτη μαύρη γυναίκα βουλευτής υποψήφια για τους «Εργατικούς»

 


Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε σήμερα πως η Νταϊάν Άμποτ, η πρώτη μαύρη γυναίκα βουλευτής στη Βρετανία, μπορεί να διεκδικήσει νέα θητεία στις 4 Ιουλίου με τους Εργατικούς, έπειτα από σύγχυση για την υποψηφιότητά της που προκάλεσε αντιδράσεις μέσα στο κόμμα.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Νταϊάν Άμποτ είναι ελεύθερη να διεκδικήσει την έδρα της στο βορειοανατολικό Λονδίνο.

«Είναι ελεύθερη να προχωρήσει ως υποψήφια των Εργατικών», είπε ο Στάρμερ. «Ήταν μια πρωτοπόρος για πολλά, πολλά χρόνια».

Tα ρατσιστικά σχόλια

Η Άμποτ, το μέλος της μαύρης κοινότητας με την πιο μακρά θητεία στο κοινοβούλιο που εξελέγη για πρώτη φορά το 1987, είχε δει την κομματική ιδιότητά της να αναστέλλεται για ένα χρόνο μετά τη δήλωσή της ότι οι Εβραίοι, οι Ιρλανδοί και άλλες εθνοτικές ομάδες δεν αντιμετώπισαν τον ρατσισμό σε όλη τη ζωή τους.

Η βουλευτής, που ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλιά της, επανήλθε στο κόμμα αυτή την εβδομάδα, όμως πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν πως θα της απαγορευόταν να είναι υποψήφια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της στο Εργατικό Κόμμα.

Σήμερα εξέχοντες Βρετανοί μαύροι συνυπέγραψαν ανοικτή επιστολή που επέκρινε τη μεταχείριση της Άμποτ, ενώ ψηφοφόροι στην εκλογική περιφέρειά της εξέφρασαν την οργή τους.

Η «Έρευνα»

Ηθοποιοί, συγγραφείς και παρουσιαστές έγραψαν πως η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στην Άμποτ, με την έρευνα να διαρκεί πάνω από ένα χρόνο, δείχνει «συστηματικό ρατσισμό» και «αποφασιστικότητα να την ταπεινώσουν».

«Προερχόμενοι από μία κοινότητα όπου οι διακρίσεις είναι καθημερινή πραγματικότητα, αναγνωρίζουμε την αδικία όταν τη βλέπουμε», ανέφεραν στην ανοικτή επιστολή.

Οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί Λένι Χένρι και Ντέιβιντ Χέαργουντ, ο συγγραφέας Γέμι Άντεγκοκ, και η παρουσιάστρια Άφουα Χιρς, ανέφεραν πως οι Εργατικοί φαίνεται πως έχουν λάβει μια στρατηγική απόφαση πως «η ψήφος των μαύρων δεν μετράει».

Ο Στάρμερ, πρώην γενικός εισαγγελέας της χώρας, ανέλαβε την ηγεσία των Εργατικών τον Απρίλιο του 2020 λίγο πριν η επιτροπή για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορήσει το κόμμα για διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων υπό την ηγεσία του προκατόχου του, του βετεράνου σοσιαλιστή Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Στάρμερ δεσμεύθηκε να απαλλάξει το κόμμα από τον αντισημιτισμό. Έχει κατηγορηθεί επίσης ότι απομακρύνει μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος για να το επαναφέρει στο κέντρο και να εξασφαλίσει περισσότερες ψήφους.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου