Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από Μπάιντεν για χτυπήματα μέσα στη Ρωσία

 


Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέτρεψε σιωπηλά και με αυστηρούς όρους στο Κίεβο να ρίχνει με όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ σε στόχους εντός της Ρωσίας, αλλά μόνο κοντά στα σύνορα με την περιοχή γύρω από τη βόρεια πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας, δήλωσαν την Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι. Κάτι που αναμένονται ήδη από τις δηλώσεις Μπλίνκεν λίγο νωρίτερα που έκαναν λόγο για αλλαγή πολιτικής.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μέχρι τώρα αρνιόταν σταθερά να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για πλήγματα εντός της Ρωσίας. «Ο πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ για σκοπούς αντεπίθεσης στην περιοχή του Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τους επιτίθενται ή ετοιμάζονται να τους επιτεθούν», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Το τελευταίο πως μπορούν να χτυπήσουν το ρωσικό πυροβολικό ή πυραύλους που ρίχνουν από ρωσικό έδαφος επιβεβαιώνεται από πολλαπλές πηγές, ανάμεσά τους το Reuters και το Al Jazeera.

Μετά από πιέσεις Γαλλίας, Γερμανίας και ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, σε οποιαδήποτε μονάδα βάλει προς το Χάρκοβο.

Ο Μπαίντεν σε κοινή γραμμή με Σολτς, Μακρόν και Στόλντενμπεργκ που του ζητούσαν αλλαγή πολιτικής

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν καλέσει τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εναντίον εκτοξευτών πυραύλων και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων εντός της Ρωσίας που υποστηρίζουν μια διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα προς το Χάρκοβο αυτόν τον μήνα.

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούν στο εσωτερικό της Ρωσίας υποστηρίζουν την επίθεση εκτοξεύοντας βόμβες ολίσθησης (σ.σ. Gliding Bombs αναπάντητες από την Ουκρανική αεράμυνα καθώς εκτοξεύονταν από τον ρωσικό εναέριο χώρο) στο Χάρκοβο και στις ουκρανικές γραμμές άμυνας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και πανικό.

Η πληροφορία για την απόφαση του Μπάιντεν έγινε γνωστή λίγο αφότου το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ κατά της χρήσης αμερικανικών όπλων στο εσωτερικό της Ρωσίας παρέμεινε αμετάβλητη.

«Η βοήθεια ασφαλείας που παρέχουμε στην Ουκρανία πρέπει να χρησιμοποιείται εντός της Ουκρανίας. Και δεν ενθαρρύνουμε επιθέσεις, ούτε επιτρέπουμε επιθέσεις, εντός της Ρωσίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου