Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ισραήλ: Πέρασε προσχέδιο νόμου ώστε να καταστεί η UNRWA «τρομοκρατική οργάνωση»

 


«Η πρόταση να χαρακτηριστεί η UNRWA ως τρομοκρατική οργάνωση αποτελεί σκανδαλώδη επίθεση στην ανθρωπιστική βοήθεια» σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά».

Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «Στις 29 Μαΐου, ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στον χαρακτηρισμό της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή -UNRWA ως τρομοκρατικής οργάνωσης, πέρασε από προκαταρκτική ανάγνωση στο ισραηλινό κοινοβούλιο, γνωστό ως Κνέσετ, πριν από τρεις περαιτέρω αναγνώσεις.

Ένα δεύτερο νομοσχέδιο που θα οδηγούσε στη διακοπή όλων των δεσμών με την υπηρεσία του ΟΗΕ και θα της αφαιρούσε διάφορες ασυλίες προτάθηκε επίσης και πέρασε σε προκαταρκτική ανάγνωση. Τα δύο αυτά νομοσχέδια όχι μόνο θα απαγόρευαν πλήρως τη λειτουργία της UNRWA στο Ισραήλ, αλλά θα ποινικοποιούσαν επίσης την οργάνωση, τις δραστηριότητές της και το προσωπικό της.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απαντούν μέσω του Γενικού Γραμματέα τους, μιλούν για εξωφρενική επίθεση κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο Κρίστοφερ Λοκγίαρ, γγ των Διεθνών Γιατρών Χωρίς Σύνορα, απαντά σε αυτή την είδηση με το ακόλουθο απόσπασμα λέγοντας πως «Το προκαταρκτικό νομοσχέδιο της ισραηλινής Κνεσέτ για τον χαρακτηρισμό της UNRWA ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι μια εξωφρενική επίθεση στην ανθρωπιστική βοήθεια και μια πράξη συλλογικής τιμωρίας κατά του παλαιστινιακού λαού».

Ο γενικός γραμματέας συνέχισε λέγοντας πως «Καταδικάζουμε έντονα τον προτεινόμενο χαρακτηρισμό και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την UNRWA, η οποία λειτουργεί ως σανίδα σωτηρίας, παρέχοντας ουσιαστική ανακούφιση σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους και ενεργώντας ως η ραχοκοκαλιά της παροχής βοήθειας στους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την περιοχή».

Στην ανάλυσή του υπογραμμίζει πως «Χαρακτηρίζοντας τον οργανισμό του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ως τρομοκρατική οντότητα, οι ισραηλινές αρχές θα διαιωνίσουν μια αφήγηση που δυσφημεί και περιθωριοποιεί έναν ολόκληρο πληθυσμό και όσους του παρέχουν βοήθεια. Αυτό ακολουθεί μήνες εκφοβισμού κατά της UNRWA, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στα γραφεία της στην Ιερουσαλήμ. Αποτελεί το αποκορύφωμα της συνεχούς, συστηματικής παρεμπόδισης της ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων και στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα την ουσιαστική ασφυξία στη Γάζα.

Αυτοκόλλητο της UNRWA από εγκατάσταση που καταστράφηκε από το Ισραήλ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την αντίδραση των συμμάχων του Ισραήλ

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, οι οποίοι είναι όλοι μέλη των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να αντιταχθούν σε αυτή την κίνηση ποινικοποίησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλίσουν ότι η UNRWA μπορεί να συνεχίσει το ουσιαστικό έργο της». Οι φόβοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αφορούν πέρα από την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, τις πιθανές συλλήψεις και φυλακίσεις μελών της UNRWA, είτε εντός είτε εκτός Γάζας.

Η οργάνωση αναφέρει πως «Αυτό συμβαίνει ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα μαζικές απώλειες αμάχων σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως “ασφαλείς ζώνες” από τις ισραηλινές δυνάμεις, συνεχίζουν την καταστροφή των πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, και με τον επανειλημμένο αναγκαστικό εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα».

«Όχι μόνο παρεμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά αν το νομοσχέδιο περάσει σε τελική ανάγνωση και ψήφιση, θα ποινικοποιηθεί σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο του Ισραήλ, σε αντίθεση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό θα έχει τρομερές συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μια ελεύθερη άδεια επίθεσης στις εγκαταστάσεις της UNRWA και στο ανθρωπιστικό προσωπικό της και θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τους πολίτες που αναζητούν την προστασία της υπηρεσίας του ΟΗΕ».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλείνουν την «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει πάντα να προστατεύονται και οι άμαχοι να γλιτώνουν. Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, οι οποίοι είναι όλοι μέλη των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να σταθούν απέναντι σε αυτή την κίνηση ποινικοποίησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλίσουν ότι η UNRWA μπορεί να συνεχίσει το ουσιαστικό της έργο.Αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει την αιματοχυσία και να παράσχει βοήθεια στη Γάζα».

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου