Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Πιέζουν τον Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα

 


Κλιμακώνεται η πίεση στον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικά εδάφη με όπλα που της έχουν παραχωρήσει οι δυτικοί συμμαχοί της. Μια σειρά συμμάχων των ΗΠΑ δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ανοιχτοί στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο, έπειτα από μήνες ανησυχίας για τυχόν κλιμάκωση.

Η Ρωσία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες», ιδιαίτερα για τις «μικρές χώρες» της Ευρώπης. Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως η τακτική των ΗΠΑ ακολουθεί το δόγμα «αφομοίωση και προσαρμογή» στις συνεχώς διαφοροποιούμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης. Ο αμερικανός αξιωματούχος βρίσκεται στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, για συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ξεκαθάρισε πως, παρά το γεγονός ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί, «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει περίπτωση για αλλαγή της πολιτικής μας».

Η Ουκρανία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην επίθεση της Ρωσίας στα ανατολικά της χώρας, την ώρα που το Χάρκοβο έχει δεχθεί σκληρές επιθέσεις.

Η πίεση του Μακρόν

Η δήλωση αυτή του Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη, έρχεται μετά την ευθεία προτροπή του γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν, να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύτηκε από τους δυτικούς, ώστε να χτυπήσει και ρωσικό έδαφος, αλλά όχι αμάχους.

Ο Γάλλος πρόεδρος για αρκετό καιρό τώρα έχει ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης παρέμβασης της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς, καγκελάριος της Γερμανίας, δείχνει μια αυτοσυγκράτηση στις δηλώσεις του, σε αντίθεση, όμως, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της χώρας, ο οποίος τόνισε πως «οι αμυντικές δράσεις δεν σταματούν στο έδαφος της χώρας που αμύνεται, αλλά μπορούν να περιλαμβάνουν και το έδαφος του επιτιθέμενου. Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει στον «Economist» ότι η Δύση θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να αμυνθεί, χτυπώντας αεροπορικές βάσεις στη Ρωσία. «Η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Αυτό περιλαμβάνει τα πλήγματα στόχων στη ρωσική επικράτεια».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει χαρακτηρίσει «unfair» το γεγονός πως οι χώρες της Δύσης επιβάλλουν κανόνες για τη χρήση των όπλων που παραδίδουν, γνωρίζοντας πως η Ουκρανία δεν μπορεί να ρισκάρει την υποστήριξη των συμμάχων της.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου