Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Στις αγορές βγαίνει το Δημόσιο με ετήσια έντοκα γραμμάτια

 


Tη νεότερη αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία ανακοινώνει απόψε ο διεθνής οίκος Fitch

Η προηγούμενη αξιολόγηση από τον ίδιο οίκο είχε πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2023 οπότε και είχε κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία ΒΒΒ- και την προοπτική της οικονομίας ως «σταθερή».

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο

Λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί η ετυμηγορία της Fitch για την πιστοληπτική διαβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 6 Ιουνίου 2025.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.

Yπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου 2024 και το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,73%.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου