Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

«Πεισματικές έρευνες» στη «γαλάζια πατρίδα» προαναγγέλλει ο Τούρκος Υπ. Ενέργειας

 


Εμμένει στην προκλητική στόχευση για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο η Αγκυρα στο πλαίσο του γενικότερου αφηγήματος της «γαλάζιας πατρίδας».

Σε νέες δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανέφερε:

«Υπάρχουν ανακαλύψεις, κάνουμε νέες γεωτρήσεις. Η Μεσόγειος είναι το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας να πάμε σε περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν με τα πλοία μας».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι συνολικά έχουν γίνει «8 γεωτρήσεις βαθιάς θάλασσας στη Μεσόγειο».

Ο ίδιος φάνηκε πάντως να εκτιμά ότι οι μέχρι τώρα «ενδείξεις» δεν είναι αισιόδοξες: «Οι τοποθεσίες που κάναμε γεωτρήσεις στις περιοχές αδειών που παραχωρήθηκαν από την ‘ΤΔΒΚ’ (sic), στην Turkish Petroleum δεν έχουν δώσει δυστυχώς μια ανακάλυψη που να εκφράζει ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος σε 8 έρευνες».

Ο Μπαϊρακτάρ κάνει ειδική αναφορά σε γεωτρήσεις πέριξ της Κύπρου: «Το έχουμε κάνει στα νότια του νησιού της Κύπρου, το έχουμε κάνει στα δυτικά και στα βόρεια – σε όλες αυτές τις περιοχές και σε όλες τις έρευνες που έχουμε κάνει στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας».

Σημείωσε ακόμα ότι αυτό δεν σημαίνει «ότι έχουμε παραιτηθεί από την Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε επίμονα και πεισματικά αυτές τις έρευνες σε όλη αυτή την περιοχή που ορίζεται ως ‘Γαλάζια Πατρίδα’. Η τρέχουσα προτεραιότητά μας σχετίζεται με την ανακάλυψη που έχουμε κάνει και την επιστροφή αυτής της ανακάλυψης στην παραγωγή το συντομότερο δυνατό. Επικεντρωνόμαστε στη Μαύρη Θάλασσα και το Sakarya. Ποτέ δεν αγνοήσαμε τη Μεσόγειο. Ένας πυλώνας της στρατηγικής μας στις έρευνες και την παραγωγή είναι σίγουρα οι έρευνες στα δικά μας πεδία, στις θάλασσές μας και στην ξηρά. Ένας άλλος πυλώνας είναι οι έρευνες στο εξωτερικό, ιδίως στη Λιβύη. Κάναμε μια συμφωνία με τη Σομαλία. Έχουμε επίσης σχέδια ερευνών στις θάλασσες της Σομαλίας, off-shore».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου