Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Αλλάζουν οι συντελεστές σε 40 τμήματα

 

ΡεπορτάζΙφιγένεια Βιρβιδάκη

Πρεμιέρα Πανελλαδικών Eξετάσεων χθες για τους αποφοίτους των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και σήμερα για τους αποφοίτους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), οι οποίοι διαγωνίζονται για μία από τις 68.851 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις φετινές Πανελλαδικές, ένα… κενό 5 ημερών, ένα νέο τμήμα και αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές

Να σημειωθεί ότι φέτος ο αριθμός των εισακτέων είναι αυξημένος κατά 277 (συμπεριλαμβανομένων και των 100 που αφορούν το νέο Τμήμα Ψυχολογίας που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά την ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).

Οι εκτιμήσεις μιλούν για αυξημένο, επίσης, σε σχέση με πέρυσι αριθμό υποψηφίων – το 2023 στις Πανελλαδικές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, είχαν συμμετάσχει 88.570 υποψήφιοι απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι φετινές Πανελλαδικές έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: ένα… κενό 5 ημερών, ένα νέο τμήμα και αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ευρωεκλογές

Οι εξετάσεις θα διακοπούν για κάποιες μέρες λόγω των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια θα έχουν ένα κενό ανάμεσα στις 6 και τις 12 Ιουνίου – στις 12/6 οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν με το μάθημα της Ιστορίας (για την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) ή της Φυσικής (για την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) ή της Οικονομίας (για την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Αντίστοιχα, το κενό για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων θα είναι ανάμεσα στις 5 και τις 11 Ιουνίου. Το εάν αυτή η μικρή πενθήμερη ανάπαυλα θα βοηθήσει τους υποψήφιους να πάρουν μια ανάσα ή αν θα παρατείνει το άγχος τους είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Από φέτος θα υπάρχει ένα νέο τμήμα στο Μηχανογραφικό: στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών θα προστεθεί το Τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει στο Διδυμότειχο.

Παράλληλα, το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο, στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, μετονομάζεται σε Τμήμα Φιλοσοφίας.

Σαράντα τμήματα προχώρησαν σε αλλαγές των συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Σε 21 αυξήθηκε ο συντελεστής, σε ένα (και συγκεκριμένα την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ) μειώθηκε ο συντελεστής στο Σχέδιο (από 1 σε 0,8) και σε 18 τμήματα μειώθηκαν οι συντελεστές της ΕΒΕ.

Η μεγαλύτερη αύξηση συντελεστή παρατηρείται στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (από 0,8 σε 1,2). Στα υπόλοιπα τμήματα η αύξηση του συντελεστή κυμαίνεται από 0,05 έως 0,2.

Ευνοϊκές διατάξεις

Στις ευνοϊκές διατάξεις της εισαγωγής στα ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό έως 2% θα υπαχθούν οι μαθητές του Εβρου και της Θεσσαλίας, περιοχών που υπέστησαν ζημιές από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και κακοκαιρία «Ντάνιελ»).

Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον σχετικό νόμο (που έχει ήδη ισχύσει και σε άλλες περιπτώσεις) ανακοίνωσε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Οπως ανέφερε η υφυπουργός, η υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου καθώς θα πρέπει να προηγηθεί κάποια γραφειοκρατική διαδικασία.

Μουσικά τμήματα

Νέοι όροι εισαγωγής ισχύουν για τους φοιτητές που θέλουν να μπουν στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι όροι αυτοί, ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μουσικών μαθημάτων καθώς και ο τρόπος υπολογισμού των μορίων από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024 και εφεξής περιγράφονται αναλυτικά στο ΦΕΚ 3927/16 Ιουνίου 2023.

Χωρίς εξετάσεις

Επίσης, για την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ τα αγόρια δεν θα αγωνίζονται πλέον στον δρόμο των 400 αλλά των 200 μέτρων, σύμφωνα με απόφαση που έχει υπογράψει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και δημοσιεύθηκε στις 9 Αυγούστου του 2023 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τρεις παθήσεις προστέθηκαν στη λίστα των νοσημάτων για εκείνους που έπειτα από εξέταση από ειδικές επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων αποκτούν το δικαίωμα λόγω σοβαρών νοσημάτων να μπαίνουν χωρίς εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου