Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Εσθονία: Νόμος η αξιοποίηση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της Ουκρανίας

 


Ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Καρίς επικύρωσε σήμερα νόμο που επιτρέπει την αξιοποίηση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στην Ουκρανία. Είχε προηγηθεί το «πράσινο φως» που άναψε το εσθονικό κοινοβούλιο στα μέσα Μαΐου.

Ο νόμος επιτρέπει να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία εταιρειών ή φυσικών προσώπων, των οποίων μπορεί να αποδειχθεί η συμβολή τους στη ρωσική εισβολή, προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία.

Ο Αλάρ Καρίς παραδέχθηκε ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων λόγω εμπλοκής σε στρατιωτική επίθεση εγείρει νομικά ζητήματα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως το κοινοβούλιο οφείλει να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις ακόμη κι όταν εμπίπτουν σε γκρίζες ζώνες.

Επικριτές εκφράζουν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και λένε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Η Εσθονία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θέσπισε τέτοιο νόμο.

«Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει κάποιος για τη λύση που επιλέχθηκε στην Εσθονία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των θυμάτων της επίθεσης να αποζημιωθούν από εκείνους που προκάλεσαν την καταστροφή», είπε ο εσθονός πρόεδρος.

Λόγω νομικών ενδοιασμών και υπό τον φόβο αντιποίνων από τη Μόσχα, αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ εκφράζουν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει καταλήξει σε συμφωνία μόνο σε ό,τι αφορά τη χρήση κερδών από τους τόκους δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου