Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ο κύβος ερρίφθη: Ο Μπλίνκεν επιβεβαιώνει την έγκριση των ΗΠΑ για ουκρανικό χτύπημα στη Ρωσία

 


Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε τις αναφορές που εμφάνιζαν την Ουάσιγκτον να έχει εγκρίνει τη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, έπειτα από τα σχετικά αιτήματα του Κιέβου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε σύμφωνα με το Reuters ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η έγκριση της Ουάσιγκτον αφορά τη χρήση αμερικανικών όπλων για να πληγούν στόχοι εντός της Ρωσίας, από όπου πραγματοποιούνται επιθέσεις στο Χάρκοβο. Ο κ. Μπλίνκεν δεν διευκρίνισε εάν το αμερικανικό «πράσινο φως» θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες πόλεις και στόχους που βρίσκονται πιο βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι η κίνηση της Ουάσιγκτον -μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην πολιτική του κ. Μπάιντεν- είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής της στρατηγικής των ΗΠΑ στις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης. Τώρα, όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ ανταποκρίνονται σε όσα έχουν δει να συμβαίνουν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία απέχει 30 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία μας ζήτησε την άδεια χρήσης όπλων που παρέχουμε για να αμυνθεί έναντι αυτής της επιθετικότητας, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώνονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων και στη συνέχεια επιτίθενται στην Ουκρανία» είπε ο κ. Μπλίνκεν. Όπως πρόσθεσε, ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων για αυτόν τον σκοπό.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος που ο κ. Μπάιντεν χαλαρώνει την πολιτική του για τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Τους προηγούμενους μήνες, υπέκυψε στις εκκλήσεις για αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) στο Κίεβο. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα συνεχίσει να απαγορεύει στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα μεγάλης εμβέλειας για επιδρομές βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας.

Ζελένσκι: Βήμα προς τα εμπρός

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε το «πράσινο φως» για χτύπημα με αμερικανικά όπλα στη Ρωσία. «Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς αυτόν τον σκοπό (…) που συνίσταται στο να δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον λαό μας που ζει στα χωριά κατά μήκος των συνόρων» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πράσινο φως από Γερμανία – «Όχι» Ιταλίας

Νωρίτερα, η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι άναψε το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικό της υλικό σε ρωσικό έδαφος. «Η Γερμανία επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων». «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε.

Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι απέκλεισε τόσο την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία όσο και τη χρήση ιταλικών όπλων για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας.

Ρωσικές προειδοποιήσεις

Σχολιάζοντας ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ και άλλων δυτικών αξιωματούχων για πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους εντός της Ρωσίας, τόνισε πως «οι αξιωματούχοι από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτοί που εδρεύουν στην Ευρώπη και πιο ειδικά στις μικρές ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση του τι διακυβεύεται. Θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι χώρες τους είναι μικρές και πυκνοκατοικημένες, κάτι που είναι ένας παράγοντας που πρέπει να υπολογίσουν πριν αρχίσουν να μιλούν για χτύπημα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και, χωρίς αμφιβολία, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».

Νωρίτερα και ο Νμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα μίλησε ξανά για δυνητικό «γενικευμένο πόλεμο». Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και πολύ στενός συνεργάτης του Πούτιν, είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου