Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Μοσάντ: Το Ιράν υποστηρίζει την τρομοκρατία εναντίον εβραϊκών στόχων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

 


Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, Μοσάντ, ισχυρίστηκε πως το Ιράν συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις, με στόχο χτυπήματα εναντίον εβραϊκών στόχων και θεσμών με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» κατονομάζει δύο ομάδες, τις Foxtrot και Rumba, ως «άμεσα υπεύθυνες για βίαιες ενέργειες και προώθηση της τρομοκρατίας στη Σουηδία και αλλού στην Ευρώπη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μοσάντ πιστεύει πως οι ομάδες χρηματοδοτήθηκαν και καθοδηγήθηκαν από το Ιράν.

Αφήνει αιχμές πως η Τεχεράνη ενδέχεται να συνδέεται με περιστατικό που συνέβη προ ημερών στις Βρυξέλλες, όπου άνδρας πέταξε χειροβομβίδα προς το κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας.

Επιπροσθέτως, η Μοσάντ υποπτεύεται ότι το Ιράν ευθύνεται για επεισόδιο με πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη πριν από ένα δεκαπενθήμερο.

Δεν υπήρξαν θύματα σε κάποιο από τα παραπάνω περιστατικά.

«Η ομάδα Foxtrot είναι γνωστή στη Σουηδία για την εμπλοκή της σε δολοφονίες και στη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ δραστηριοποιείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισημαίνει η Μοσάντ. Επικεφαλής είναι ένας Σουηδός με κουρδικές ρίζες, με το προσωνύμιο «Κουρδική Αλεπού», ο οποίος είχε συλληφθεί στο Ιράν και αργότερα στρατολογήθηκε για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Το Ιράν πιθανολογείται ότι φιλοδοξεί να εκμεταλλευθεί το κύμα αντισημιτισμού που διογκώνεται ανά τον κόσμο, εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, προκειμένου να στρατολογήσει νέους συνεργούς για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η Μοσάντ υπογραμμίζει πως συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, ώστε να αποτρέψει τέτοιες δραστηριότητες.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου