Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ερντογάν: Υπογράφει τον πρόλογο σε σύγγραμμα για Άλωση Κωνσταντινούπολης και Αγία Σοφία

 


Τον πρόλογο σε τρίτομο σύγγραμμα της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την Αγία Σοφία, υπογράφει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, στο εισαγωγικό σημείωμα ο κ. Ερντογάν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τώρα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το έθνος μας σύμφωνα με το όραμα του τουρκικού αιώνα και συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση νέων σχεδίων. Τα όνειρά μας είναι για την Τουρκία».

Οι αναφορές στην Άλωση

Αναφέρει επίσης ότι «ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο οποίος ξεκίνησε με στόχο να κατακτήσει καρδιές και όχι εδάφη, κατέκτησε όχι μόνο μια πόλη αλλά και καρδιές με την ανεκτικότητα και τη δίκαιη διακυβέρνησή του και μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη σε κέντρο πολιτισμού, τέχνης και επιστήμης. Δεν ήταν ένα κομμάτι γης που κατακτήθηκε εκείνη την ημέρα, αλλά εκατομμύρια καρδιές. Η πίστη, η αποφασιστικότητα και η επιμονή του Μωάμεθ του Πορθητή και των ευλογημένων στρατιωτών του κατά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης μας εμπνέουν να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να μεταφέρουμε την Τουρκία στο 2053 (σ.σ. η επέτειος των 600 ετών από την Άλωση) και το 2071 (σ.σ. η επέτειος των 1.000 ετών από τη Μάχη του Ματζιγκέρτ)».

Τι υποστηρίζει για την Αγία Σοφία

Επιπλέον, στην εισαγωγή του τόμου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι «η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας στην αρχική της ταυτότητα δεν είναι μόνο το σπάσιμο των αλυσίδων στις πόρτες αυτού του ιερού τόπου, αλλά και το σπάσιμο των δεσμών στις καρδιές και τα πόδια».

Σημειώνει επίσης ότι η Αγία Σοφία έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις στο πέρασμα των αιώνων και φέρει τα ίχνη πολλών πολιτισμών, ενώ προσθέτει ότι μετά την Άλωση έγινε ένα από τα συμβολικά ιερά του ισλαμικού κόσμου και είχε πάντα μια σημαντική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους.

Στον τόμο αυτό παρουσιάζεται το ιστορικό της Αγίας Σοφίας και η μετατροπή της σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 χαρακτηρίζεται ένα μεγάλο βήμα για την αναβίωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου.

Οι τρεις τόμοι προετοιμάστηκαν με τη σάρωση αρχείων και άρθρων σημαντικών συγγραφέων, ποιητών και πανεπιστημιακών σε εφημερίδες και περιοδικά από το 1922 έως σήμερα.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου