Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ελλάκτωρ: «Γενναία» επιστροφή κεφαλαίου – Η μεγαλύτερη εδώ και 25 χρόνια

 


Στη μεγαλύτερη διανομή κερδών που έχει υπάρξει τα τελευταία 25 χρόνια προχωρά η Ελλάκτωρ με την έγκριση πριν από λίγο από τη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, της επιστροφής κεφαλαίου συνολικού ύψους 174,096 εκατ. ευρώ, ή 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

Η εισηγμένη με τις πωλήσεις των assets της (μεταξύ άλλων, Άκτωρ, Άνεμος, Smart Park) έχει συγκεντρώσει ρευστότητα ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου, Γιώργος Μυλωνογιάννης, βάσει του αρχικού προγραμματισμού, η αποκοπή του δικαιώματος της επιστροφής εκτιμάται για τις 22 Ιουλίου, με την έναρξη της καταβολής στις 26 Ιουλίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η καταβολή του ποσού δεν θα επηρεάσει τη χρηματοοικονομική εικόνα της Ελλάκτωρ.

Βάσει του μετοχολογίου της Ελλάκτωρ, το ευρύ επενδυτικό κοινό με συνολικό ποσοστό 15,17% θα μοιραστεί περίπου 26 με 27 εκατ., ο βασικός μέτοχος, η ολλανδική Reggeborgh με 45,17%, περίπου 80 εκατ. και η Motor Oil (όμιλος Βαρδινογιάννη) με 29,87% περίπου 52 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ για επιστροφή κεφαλαίου υπερψηφίστηκε από το 99,997% των παριστάμενων στη συνέλευση, στην οποία έδωσαν το παρών μέτοχοι που συνολικά κατέχουν το 89,7% του μετοχικού κεφαλαίου.

Από τα υπόλοιπα θέματα της συνέλευσης αξίζει να αναφέρουμε την εξώδικη επίλυση και συμβιβασμό της εταιρείας με την πλευρά Αναστασίου Καλλιτσάντση (πρώην βασικός μέτοχος) έπειτα από  εισήγηση του ολλανδού μετόχου. Το θέμα που υπερψηφίστηκε αφορούσε στην «Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για τη διαπραγμάτευση και υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών εξώδικης επίλυσης διαφορών και ανάκλησης δικαστικών μέτρων».

Απαντώντας σε ερώτημα για τη στρατηγική του Ομίλου στο εξής, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Ευθύμιος Μπουλούτας, ανέφερε ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις δημιούργησαν αξία στον μέτοχο, με τον Όμιλο να έχει αυξημένη κερδοφορία, ύψους 116 εκατ. ευρώ. «Επεξεργαζόμαστε σενάρια, αλλά το Δ.Σ. δεν έχει πάρει ακόμα αποφάσεις» σημείωσε.

Αναφορικά με τη θυγατρική για τα ακίνητα, Reds, η οποία οδεύει εκτός Χρηματιστηρίου, ο κ. Μπουλούτας είπε ότι ήδη η Ελλάκτωρ έχει στην κατοχή της μερίδιο 97%. Η κίνηση της δημόσιας πρότασης σύμφωνα με τη διοίκηση του εν λόγω Ομίλου, θα του δώσει ευελιξία για την ανάπτυξη των επενδύσεων ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ (Γούρνες Ηρακλείου όπου ωριμάζει η έκταση για χρήσεις εμπορικές – τουριστικές, καζίνο κ.α., Καμπάς όπου είναι σε εξέλιξη το τελικό business plan, Μαρίνα Αλίμου όπου αναμένεται η ΚΥΑ για έκδοση οικοδομικών αδειών κ.α.).

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου