Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Eξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου: Ξεκινούν δοκιμές σε χιλιάδες ασθενείς στη Βρετανία

 


Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε μία νέου τύπου θεραπεία που χρησιμοποιεί εξατομικευμένα εμβόλια για την καταπολέμηση τoυ καρκίνου.

Πρόκειται για δυνάμει επαναστατικά εμβόλια που στοχεύουν στην μόνιμη θεραπεία και κατασκευάζονται ειδικά για κάθε ασθενή μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Τα εμβόλια είναι ειδικά προσαρμοσμένα στους όγκους κάθε ασθενούς. Λειτουργούν δίδοντας εντολή στο σώμα του να κυνηγήσει και να εξαλείψει τυχόν καρκινικά κύτταρα αποτρέποντας ή μειώνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Τα εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, ανάλογη αυτής που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια για τον Covid.

Ηδη τριάντα νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του καρκίνου.

Η πρώτη δοκιμή

Ο 55χρονος Ελιοτ Φέμπβ (Elliot Pfebve)  είναι ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου (του εντέρου) στην Αγγλία.

Έκανε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ.

«Είμαι ενθουσιασμένος. Έκανα κάποια έρευνα σχετικά με τη θεραπεία. Εάν είναι επιτυχής, τότε πρόκειται για ιατρική ανακάλυψη», είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν ελπίδα και ίσως να μην περάσουν όσα πέρασα εγώ».

Μετά την αρχική θεραπεία του, οι εξετάσεις του Ελιοτ έδειξαν ότι είχε ακόμη πυρήνες καρκινικού DNA γεγονός που θέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής.

Αυτός ήταν ο λόγος που υπέγραψε να συμμετάσχει στη δοκιμή του ερευνητικού εμβολίου, το οποίο έχει κατασκευαστεί από τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία BioNTech,

Τι είναι το εξατομικευμένο εμβόλιο;

Τα εμβόλια σχεδιάζονται συνήθως για την πρόληψη ασθενειών.

Όμως τα συγκεκριμένα εμβόλια κατά του καρκίνου στοχεύουν όχι ως προληπτική θεραπεία αλλά χρησιμοποιούνται από τη στιγμή που κάποιος έχει διαγνωστεί.

Αυτή είναι η κύρια διαφορά τους με τα συμβατικά εμβόλια.

Η ομοιότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι όπως και τα συμβατικά εμβόλια, έτσι και αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ξεκινήσει να την «αναζήτηση» του εχθρού, εν προκειμένω τον καρκίνο του ασθενούς.

«Wanted»

Στην περίπτωση του Elliot, δείγμα του όγκου του εστάλη στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία όπου εντοπίστηκαν έως και 20 μεταλλάξεις ειδικές για τον καρκίνο του.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA.

Το παραχθέν εμβόλιο περιέχει τις οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα κύτταρα του Έλιοτ ώστε αυτά να παραγάγουν πρωτεΐνες ειδικά προσαρμοσμένες στα καρκινικά του κύτταρα.

Οι ειδικοί περιγράφουν τη λειτουργία του εμβολίου με την αφίσα «Wanted», δηλαδή «Καταζητείται».

Καταζητεί δηλαδή και «ξεσκεπάζει» τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να κρύβονται στο σώμα απειλώντας να επανεμφανιστούν αργότερα.

Ο στόχος είναι το εμβόλιο να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους ασθενούς για να αναζητήσει και να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα ίχνη καρκίνου, και έτσι να βελτιώσει τις πιθανότητες οριστικής ίασης.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου