Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Γ. Στουρνάρας: Καθοριστικής σημασίας η έγκαιρη εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

 


Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και οι θετικές προοπτικές της οικονομίας αντανακλώνται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στην επενδυτική κατηγορία, ωστόσο απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) για την Ελλάδα το 2023.

«Αυτό απαιτεί την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, που είναι καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Προβληματισμός για το χαμηλό ποσοστό εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το χαμηλό ποσοστό των εκταμιεύσεων από τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) προς τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε, η έγκαιρη απορρόφηση και η εκταμίευση των πόρων του RRF προς τον ιδιωτικό τομέα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των προβλεπόμενων ρυθμών αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου κατά την περίοδο 2024-2026.

Μέχρι στιγμής -συνέχισε ο κ. Στουρνάρας- το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Όπως επεσήμανε, για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να υλοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, θα πρέπει να αποσκοπούν στην εξάλειψη διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση και το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα όμως, είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι περιοριστικές πρακτικές που εμποδίζουν τη λειτουργία των αγορών, με την κατάργηση των φραγμών εισόδου και το άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών στον ανταγωνισμό.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου